bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

      

Värt att veta om USB-laddare

USB

Med USB-laddare kan du snabbt och bekvämt ladda smartphones, surfplattor och andra mobila enheter - beroende på modell till och med flera enheter samtidigt. Vad man måste tänka på när man köper laddare, får du reda på i vår guide.

  • Funktionen av USB-laddare

  • Många tomma batterier, en USB-laddare

  • De viktigaste köpkriterierna för USB-laddare

  • Vårt praktiska tips för snabb laddning och en lång livslängd på Batterier

  • FAQ - vanliga frågor om USB-laddare

Funktionen av USB-laddare

Enheter med USB-gränssnitt finns i nästan alla hushåll - i flerfaldigt utförande, inklusive t.ex. smartphones, surfplattor och MP3-spelare. Förkortningen USB står för Universal Serial Bus, alltså ett seriellt bussystem, med vilket bits kan överföras en efter en (och därmed i serie) från en enhet till en annan. Bland annat använder smartphones och surfplattor USB för dataöverföring och för strömförsörjning. För att de inbyggda batterierna ska kunna laddas bekvämt används USB-laddare som finns i olika varianter och priskategorier.

USB-station för många enheter

För att ladda batteriet via USB behövs i princip en nätenhet och en USB-kabel, till exempel med mikro-USB-kontakt som används i en mängd olika mobila enheter. Växelström från vägguttaget omvandlas till likström med motsvarande strömstyrka och levereras till apparaten. Hur mycket ampere som en nätadapter kan leverera maximalt, hittar du i tillverkarens information. Även på nätenheten hittar du under "Output" motsvarande Information

. Moderna enheter reglerar automatiskt hur mycket energi som tas upp vid laddning, så att även mer kraftfulla laddare får användas utan problem - förutsatt att det handlar om testade modeller. I vilket fall som helst måste man ta hänsyn till säkerhetsstandarder så att det inte uppstår skador på utrustning och andra problem. Visserligen kan en smartphone eller surfplatta laddas via USB även på datorn, men det är den långsammaste varianten. USB 2.0-portar ger upp till 0,5 ampere, men USB 3.0- och USB 3.1-portar har maximalt 0,9 ampere. Med en laddare för anslutning till ett eluttag laddar du dina mobila enheter tydligt.

 

USB-laddare

Många tomma batterier, en USB-laddare

På kontoret eller i flerpersonshushåll kan användningen av många enheter leda till köer på kontaktlister eller irriterande kabelhärvor. Många moderna laddare har flera USB-portar för att motverka detta problem. I vardagen kan laddare med två, tre, fyra eller fler kortplatser visa sig vara mycket användbara, eftersom flera enheter kan förses med ström samtidigt. Men även här finns det skillnader. På vissa stationer finns USB-portar med olika laddningsströmstyrkor, medan andra tillverkare erbjuder modeller med lika starka USB-utgångar, till exempel fyra USB-uttag med en maximal laddningsström på 2400 mA.


Förutom laddningsstationer med förvaringsytor för flera enheter är grenproppen med inbyggda USB-anslutningar, som tillåter samtidig användning av vägguttaget, praktiskt. BIL- och lastbilsförare som vill använda längre turer smartphones och surfplattor kan använda dem till speciella laddare som ansluts till cigarettändaruttag.

De viktigaste köpkriterierna för USB-laddare

Idealt nog används en USB-laddare för batteriladdning, som är perfekt anpassad till din smartphone, surfplatta eller andra enheter. I princip kan laddare med högre eller lägre laddström användas. Om en ”svagare” elleverantör används för att ladda energi tar processen längre tid. Vid högre laddningsström tar apparaten i regel bara så mycket som den tål. Läsplattor behöver i allmänhet högre strömstyrka än smarttelefoner. Vid köp av USB-laddare är det dessutom lämpligt att se till att ytterligare specifikationer finns. Bland dessa kan följande nämnas:  

Kompatibilitet:

Använder du helt nya enheter eller äldre modeller? Beroende på enhet behöver du en speciell utgång på USB-laddningskabeln. Ofta är valet på mikro-USB-kabel. Förutom Micro USB finns bland annat varianter med mini-USB eller USB typ C (USB-C).

USB-adapter för anslutning till cigarettändaruttaget i bilen

Passande utrustning:

Kortslutningssäker bör en enhet vara att ladda och dessutom ha överspännings- och överhettningsskydd. Det är särskilt viktigt att se till att säkerhetsnormerna uppfylls så att ingenting skadas. Flera USB-utgångar är bra om flera enheter används i hemmet eller på kontoret. Om laddaren transporteras ofta, är det tillrådligt att se till ett robust hölje.

Vid utlandsvistelser behövs passande adaptrar beroende på resmål, så att du kan använda laddaren på semestern eller vid tjänsteresor. För den som har mobila enheter på längre biljärdar eller i arbetet i lastbilen behöver batteriladdare med cigarettändarkontakt. Även för användning i bilen finns modeller med en och flera portar att välja mellan.

Extra funktioner

Många laddningsstationer kombinerar en snygg design med praktiska funktioner. På så sätt kan flera enheter placeras säkert och stabilt på vissa stationer med glidsäker yta, medan kablarna kan förvaras inuti. I vissa modeller är dessutom ett utdragbart surfplattestativ integrerat. För säkert grepp av stationen visar sig glidfasta element på undersidan vara praktiska.

Användningstips för snabb laddning och lång livslängd för uppladdningsbara batterier

För att optimera laddningsprocessen bör korta kablar användas som stöder snabba laddningshastigheter och höga strömstyrkor på upp till 2,4 A. I princip gäller: Varje laddning tänjer på batteriet under lång tid, så mobila enheter bör laddas så sällan som möjligt.

 

FAQ - vanliga frågor om USB-laddare

USB-batteriladdare

Kan du ansluta din smartphone till varje laddare?

Med en motsvarande anslutningskabel kan smartphones och andra enheter i princip laddas med alla trådbundna laddare. För optimal laddning har vissa laddare speciella USB-anslutningar som är anpassade till moderna slutenheters krav.

Hur många slutenheter kan ICH anslutas till en USB-laddare?

I princip kan alla portar på laddaren användas samtidigt. Man bör dock tänka på maximal utgångsström. Om detta värde överskrids av de anslutna mobila enheterna förlängs laddningstiden.

Fungerar laddaren även i utlandet?

För de olika typerna av kontakter finns motsvarande adapter.

Vad är då snabbladdningstekniken för smartphones och surfplattor?

Den som bara har lite tid, men är beroende av en enhet, kan använda den så kallade snabbladdningstekniken. På så sätt ska det vara möjligt att inom 35 minuter ansluta kompatibla enheter till en batterinivå på upp till 80 procent. Det fungerar dock bara om både nätenheten och kabeln samt enheterna stöder snabbladdningstekniken.

Vad måste man tänka på när man laddar?

Laddningsstatusen är ideal för enheten, mellan 30 och 80 Batteriet bör så sällan laddas ur helt. Kontinuerlig frånkoppling av laddningscykeln rekommenderas inte heller, som laddning över natten. Lokaliseringstjänster, Bluetooth, appar i bakgrunden, mobil dataanvändning, WLAN och en hög ljusstyrka på skärmen hör till de vanliga elslukarna och minskar batteritiden. Det är lämpligt att avaktivera sällan använda tjänster.