bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om din-skenor och monteringsskenor

  • Allmän information om din- och monteringsskenor

  • Hur fungerar din-skenor?

  • Hur är din-skenor och monteringsskenor specificerade?

  • Vilka bärskenor och monteringsskenor finns det?

  • Was att beakta vid val och montering av din-skenor?

 

Allmän information om din- och monteringsskenor

I elektriska anläggningar ska fördelare, styrning, mätanordningar och anslutningsenheter installeras i skåp och skåp. För montering av de komponenter, kopplingsenheter och driftutrustning som finns där används profilskenor av metall, så kallade bärskenor, som på grund av sin profil även kallas ”din-skenor”. De är utformade så att komponenterna lätt och snabbt kan monteras och demonteras. De standardiserade måtten gör det möjligt att montera produkter från olika tillverkare.

Monteringsskenor med annan profil som t.ex. är monterade på elapparater i kopplingsskåp eller vid installation av kablar och elektriska ledningar omfattas av begreppet " monteringsskenor ”.

En speciell typ är samlingsskenor: Dessa är av koppar, har fyrkantiga tvärsnitt och är avsedda att koppla strömledare eller skyddsledare med gemensam potential. Om de inte är massiva, utan består av tunna kopparplåtar, dvs. laminerade, kan de också läggas i kurvor.

Kopplingsplint monterad på din-skena. Det högra kulet är fast, den vänstra fjädern kan dras ut med en skruvmejsel.

 

Hur fungerar din-skenor?

Din-skenor är U-formade metallskenor, vars huvudändar vardera är symmetriskt böjda utåt. Detta ger en profil som liknar den som används för en hett som är vänd mot sidan. Dessa bärskenor monteras på den inre baksidan av kopplingsdosor och -skåp. De anordningar som ska monteras på dem, t.ex. Automatsäkringar, kontaktorer eller reläer, samt komponenter, t.ex. Kopplingsplintar klämmas fast på skenhuvudena med en mekanism som finns på undersidan, med en fast låsning på ena sidan och en rörlig låsning med en fjäder på den andra. Denna kan vid eventuell nödvändig demontering enkelt tryckas ut med t.ex. en skruvmejsel, så att komponenten enkelt kan avlägsnas.

Komponenterna kan rader utan mellanrum så att det blir en kompakt konstruktion av det elektriska kopplingssystemet. Installeringsenheter och komponenter är anslutna på ovansidan.

Profil för din-skena TS35/7,5

 

Hur är din-skenor och monteringsskenor specificerade?

Ohålad din-skena av förzinkad stålplåt för ett chassisystem.

Din-skenor med din-profil är standardiserade enligt din en 60715 , tidigare din en 50022...50024 samt 50035 och 50045. Den mest använda versionen med en bredd på 35 mm och en höjd på 7,5 mm används också som ”TS35/7,5” (t.ex. ”skena 35 mm”) och i det engelska språkområdet som ”din Rail”, dvs. ” din-skena ”. Förutom klämanordningens mått föreskriver standarden också djupet för de apparater och komponenter som ska monteras på din-skenan. Därmed säkerställs att kopplingsenheter, t.ex. automatsäkringar, sticker ut från den främre panelen för att kunna styra den.
Även bredden på radnings-enheter och -komponenter är normerad: Denna är mångfaldigt på 18 mm. Detta rutnät kallas även ”skalenheten”.
Monteringsskenor kan ha olika utformning, vissa har C-profil där huvudet på U-profilen är böjda inåt.
En speciell form är glidskenor som används för att i ett kopplingsskåp kunna fästa större funktionsenheter som fack rörligt.

 

Vilka bärskenor och monteringsskenor finns det?

Monteringsskenor och monteringsskenor tillverkas oftast av förzinkat stål. Beläggningen av zink förhindrar korrosion. Det finns också speciella utföranden av annat material, t.ex. Aluminium eller koppar. De är även godkända som strömledare. Längden är anpassad antingen till vissa höljen, kopplingsskåp eller skåp i vilka de ska monteras. Även monteringshål rättar sig efter läget för motsvarande gängade hål i tillhörande hölje. Förutom dessa hål i ändarna på skenorna är de annars ohålade. Det finns dock även skenor som metervara med en längd på totalt 2 meter, från vilka individuella längder kan klippas av.

DIN-skenor

Din-skena med avlånga hål. Denna säljs som metervara, du kan kapa ett stycke med den längd som krävs.

 

Was att beakta vid val och montering av din-skenor?

I många fall är monteringsskenor, din-skenor och monteringsskenor en del av ett hölje- och skåpsystem. Tillverkaren ska i sina beskrivningar utförligt ange hur de enskilda delarna passar ihop och hur de ska monteras. Vid valet av din-skena måste man se till att monteringsanordningarna för montering där är lämpliga för denna typ av skena. Detta säkerställs om både komponenterna och skenan uppfyller samma standard. De uppgifter som krävs för detta finns i respektive databladen.

Vid montering av bärskenorna ska man se till att dessa är vridskyddade och ej skyddade, annars kan det finnas risk för att de uppradade enheterna och komponenterna inte sitter fast på skenan och att luckorna mellan komponenterna inte kan fyllas.