bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Värt att veta om KVM-switchar

  • was är en KVM-switch

  • Vilka typer av KVM-switchar finns det?

  • Kriterier för KVM-switchar - vad är det som är viktigt?

  • Vårt praktiska tips: Bekväm användning av flera enheter

  • FAQ - vanliga frågor om KVM-switchar

  • Sammanfattning: Så köper du en lämplig KVM-switch

was är en KVM-switch

KVM-switchar

En KVM-switch gör det möjligt att använda två eller flera datorer med bara ett tangentbord, en mus och en skärm. Förkortningen KVM står för keyboard videomus, alltså för den kringutrustning som normalt krävs för att använda en dator.

Med KVM-switchar är det möjligt att växla mellan två eller flera datorer genom en knapptryckning på enheten eller genom knappkombinationer på tangentbordet. Dabeisimulerar KVM-switchen för den eller de datorer som inte är på väg att fortsätta att vara anslutna till både mus och tangentbord. Denna emulering är viktig för att undvika störningar i den dagliga driften av enskilda datorer.

Kvm-omkopplaren fungerar dels som USB-nav och har ofta flera anslutningsmöjligheter för audio.

Med hjälp av KVM-switchar kan flera datorer styras samtidigt.

Vilka typer av KVM-switchar finns det?

Kvm-switchar finns i olika former. En så kallad kabel KVM-switch integrerar en fast ansluten kabelsats med ett litet hölje. Sådana KVM-switchar är oftast utformade för två eller högst fyra datorer.

4-portars HDMI-

Kvm-omkopplare för 8, 16 eller 24 anslutningsbara datorer, kräver ett större hölje tack vare det högre antalet anslutningar. Den finns som bordsutrustning och kan monteras i 19-racks. Många bordsapparater har enklare tilldelning av vilken dator som är aktiv, separata knappar och motsvarande kopplade LED-indikatorer. Ytterligare en konstruktion är de så kallade KVM-konsolerna. Dessa är avsedda för montering i nätverksskåp och integrerar ett komplett manöversystem, bestående av utdragbart tangentbord, pekplatta och uppfällbar display samt KVM-switch i ett platt hölje.

För nätverksprogram finns speciella KVM-over-IP-switchar, som möjliggör styrning av andra datorer via ett nätverk - delvis även utifrån, alltså över hela världen. Dessa är delvis utförda som datorinstickskort för standard-PCI-kortplatser.

En HDMI KVM-switch används ofta för att styra olika bildåtergivningsenhet som projektorer och apparater inom underhållningselektronik.

Kriterier för KVM-switchar - vad är det som är viktigt?

Kvm-switch-anslutningar i översikten

För det första är det naturligtvis viktigt att KVM-switchen har tillräckligt många portar. En 4-portars KVM-omkopplare styr maximalt fyra datorer, men kan lika bra användas med bara tre eller två datorer anslutna till den. För att möjliggöra framtida utvidgningar är det därför bättre att planera en motsvarande reserv. När det gäller de enskilda portarna måste man se till att de är kompatibla med respektive maskinvara. Till exempel hjälper en KVM-switch med 15-poliga VGA-anslutningar ganska lite när den befintliga hårdvaran arbetar med HDMI-, DVI-, eller DisplayPort-videoanslutningar. Samma sak gäller för de återstående portarna, som måste finnas i tillräckligt antal och i överensstämmelse med de standarder som används.

Beroende på vilket operativsystem som används måste KVM-switchen även kunna hantera den. En KVM-omkopplare speciellt för Sun/Oracle-operativsystem passar till exempel inte för Microsoft-Windows-miljöer - och tvärtom. Men det finns KVM-switchar, som är lämpliga för flera operativsystem. Sådana modeller rekommenderas om framtida ändringar är sannolika och/eller om olika operativsystem används.

Högupplösta bildformat spelar en allt större roll. För närvarande är standard för HD-upplösningar på 1920 x 1080, 1920 x 1200 eller 1920 x 1440, beroende på skärmformat. På vissa tillämpningar, till exempel inom medicinteknik och i utvecklings- och arkitekturprogram, finns ännu högre upplösningar i vanliga fall. Här bör man se till att KVM-switchen har en tillräcklig reserv för att kunna användas även i framtiden för maskinvaruuppdateringar.

En ljudöverföring via högtalare på arbetsplatsen är idag ofta standard. Vid användning av videokonferenser via Skype och andra applikationer är en audio-funktion av KVM-brytaren absolut nödvändig. De ljuduttag som krävs måste därför finnas i det antal som krävs, både för högtalare och mikrofoner.

Vårt praktiska tips: Bekväm användning av flera enheter 

En parallell användning av flera datorer på en arbetsplats är i dag inget ovanligt. Detta beror till exempel på ökad säkerhet när känsliga uppgifter om kunder eller patienter hanteras och en av datorerna därför drivs ”isolerat”, dvs. avsiktligt saknar uppkoppling till Internet. Kvm-switchar gör det möjligt att blixtsnabbt växla mellan datorerna och de installerade applikationerna, utan att en andra eller till och med tredje arbetsplats måste ställas in. Den tidigare komplicerade och felkänsliga manuella fram- och tillkoppling med flera mekaniska omkopplare är idag passande. En enkel knapptryckning eller en tangentbordsconn räcker för att byta dator utan problem. Därför bör man alltid överväga om en KVM-switch kan användas istället för en annan arbetsplats. Detta kan ofta vara en mer ekonomisk och lätthanterlig lösning.

  

FAQ - vanliga frågor om KVM-switchar

Är en KVM-splitter samma som en KVM-switch?

Nej. En KVM-splitter gör det möjligt att exakt vice versa till KVM-switchar, anslutning av flera tangentbord och möss till en enda dator. Kvm-splitter behövs om en dator ska kunna betjänas från flera arbetsplatser.

ICH behöver sällan en omkopplingsmöjlighet. Kan ICH alternativt inte bara koppla om tangentbord, mus och bildskärm istället för att använda en KVM-switch?

Förutom att många kringutrustning (PS/2 möss till exempel) inte längre upptäcks efter att porten har tagits bort från datorn och att det varje gång krävs en omstart, kan man ibland också räkna med andra problem när det gäller operativsystem, drivrutiner och maskinvara.

Sammanfattning: Så köper du en lämplig KVM-switch

KVM-switch

Om det är ont om plats rekommenderas kompakta KVM-switchar, som redan är försedda med fast anslutna kablar. Kvm-switchen kan eller ska inte placeras på skrivbordet, då behöver du en modell för att koppla om med tangentbordet.

Om en ljudutgång via högtalare eller hörlurar krävs, måste KVM-switchen ha motsvarande uttag för ljud. Detsamma gäller för eventuella extra USB-enheter. Var noga med den maximalt möjliga videoupplösningen: Ger KVM-switchen inte den nödvändiga upplösningen, förblir skärmen helt enkelt mörk. Olika operativsystem ställer dessutom olika krav på KVM-switchar. Båda måste passa ihop. Produktbeskrivningarna ger information om detta.

Om det finns plats på skrivbordet är KVM-switchar med knappar och LED-indikatorer praktiska, som tydligt visar vilken port och dator som är aktiv.