bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

 

Dockningsstationer för hårddiskar

  • Was är en dockningsstation för hårddiskar?

  • Vilka dockningsstationer för hårddiskar finns?

  • Vad måste man tänka på när man köper dockningsstationer för hårddiskar?

  • Säkerhetskopiering med flera hårddiskar

  • Olika anslutningar för hårddiskar: SATA, eSATA och mycket mer

  • FAQs: De vanligaste frågorna om dockningsstationer för hårddiskar

  • Sammanfattning: Du köper en passande dockningsstation för hårddiskar

 

Was är en dockningsstation för hårddiskar?

En dockningsstation för hårddiskar möjliggör extern anslutning av HDD (Hard Disk Drive) och SSD (Solid State Disc) hårddiskar utan att du behöver montera dem i datorn. Via en anslutningskabel (t.ex. USB 3.0 eller eSATA) upprättas en snabb anslutning till datorn och alla önskade data kan sparas. Ytterligare funktioner som kloningsfunktioner för okomplicerad kloning av hårddiskar eller en Erase-funktion för säker radering tar med sig många dockningsstationer för hårddiskar.

 

Vilka dockningsstationer för hårddiskar finns?

Dockningsstation för hårddiskar med kloningsfunktion

Helt utan omvägen via en dator kan dockningsstationer för hårddiskar med kloningsfunktion helt klona hårddiskar. Det innebär att alla data och datastrukturen överförs från en hårddisk till en annan hårddisk, beroende på utrustning med mycket höga skrivhastigheter. Ofta har sådana dockningsstationer för hårddiskar också en Erase-funktion för att ta bort hårddiskar.

Dockningsstation för hårddiskar

Dockningsstationer för hårddiskar kan anslutas via USB och andra anslutningar för att upprätta en anslutning mellan extern hårddisk och dator. På så sätt kan data sparas snabbt och sparas på ytterligare ett lagringsmedium. Beroende på utrustning finns flera portar för HDD och SSD tillgängliga. Många enheter erbjuder även anslutning med eSATA och andra USB-platser.

 

Vad måste man tänka på när man köper dockningsstationer för hårddiskar?

Passande maskinvara

  • Lämplig för SSD eller HDD
  • Antal och storlek på portar: Passar till önskad hårddisk
  • USB-anslutning (till datorn) USB 2.0, USB 3.0, USB-C (kontakt)
  • ESATA-anslutning för datorn: Stöder High-speed överföring
  • Maximal överföringshastighet/överföringshastighet
  • Klonprocessens hastighet
  • SATA-anslutning (för hårddisken) SATA i, SATA II, SATA III.
  • Stöder minneskapacitet: Totalt och per hårddisk
  • Lämpliga systemkrav: Operativsystem
     

Nödvändiga funktioner

  • OTG-funktion (One Touch Backup): Säkerhetskopiering med en knapptryckning
  • Kloningsfunktion: Kloning av hårddiskar utan omväg via datorn
  • Erase-funktion: Fullständig och säker radering av all data på hårddisken
  • Hot-Swap: Byte av hårddiskar under drift
  • Plug and Play: Kan användas direkt
     

Passande utrustning

  • LED-display
  • Energisparläge, viloläge
  • USB-hubb

Vårt praktiska tips

För att dataöverföringen ska bli enkel behövs förutom dockningsstationen, datorn och vissa hårddiskar ytterligare smådelar som kablar som stöder dockningsstationens höga överföringshastigheter. Särskilt USB 3.0-portar kan endast utnyttja sin potential med motsvarande datakablar.

 

Säkerhetskopiering med flera hårddiskar

För snabb och professionell säkerhetskopiering finns det några möjligheter. En beprövad variant är att lägga data på flera fysiska lagringsmedier, dvs. Hårddiskar. Vid små datamängder är till exempel datorns hårddisk och USB-minnen lämpliga, för stora datamängder och framför allt datastrukturen krävs dock en egen hårddisk med tillräcklig lagringskapacitet.

Med dockningsstationer för hårddiskar kan data från datorns hårddiskar sparas på ytterligare medier, men det ger också möjlighet att klona hela hårddiskar. Klone-funktionen överför både arkitekturen (filstrukturen) och de sparade filerna till en andra hårddisk. Detta har fördelen att det vid ett systemfel finns en ytterligare hårddisk som omedelbart ersätter den defekta hårddisken utan att behöva anpassa systemet.

Viktiga data, till exempel från företag, kan på så sätt sparas på hårddiskar på en säker plats.

 

Olika anslutningar för hårddiskar: SATA, eSATA och mycket mer

Medan externa hårddiskar oftast ansluts via en snabb USB-anslutning till en stationär eller bärbar dator, är hårddiskarna i ett inre hölje utrustade med så kallade SATA (Serial AT Attachment)-anslutningar. Flera generationer av dessa anslutningar finns nu tillgängliga och kallas (inofficiellt) SATA i, II eller III.

För den externa anslutningen har dessutom eSATA (extern SATA) utvecklats, vilket möjliggör höga hastigheter av SATA-anslutningar vid extern anslutning till datorn.

 

FAQs: De vanligaste frågorna om dockningsstationer för hårddiskar 

Vilka hårddiskar lämpar sig för en dockningsstation för hårddisk?

För användning i dockningsstationer för hårddiskar är alla hårddiskar vars anslutningstyp (SATA) och storlek är avsedd för dockningsstationer. En särskild försiktighet är dock nödvändig när det gäller hårddiskar som kanske inte passar för den vertikala positionen i dockningsstationens portar.

Finns det lämpliga dockningsstationer för hårddiskar för Mac?

Varje dockningsstation stöder vissa operativsystem. Många modeller är därmed begränsade till vanliga Windows-versioner. Men det finns även dockningsstationer för hårddiskar, som gör det möjligt att använda ytterligare hårddiskar med Mac-enheter.

Was kostar en dockningsstation för hårddiskar?

Nybörjarmodeller för dockningsstationer för hårddiskar finns redan i den låga tvåsiffriga prissegmentet. Därifrån stiger priset med ytterligare portar, snabbare USB- och SATA-anslutningar samt extrafunktioner som Clone- och Erase-funktion.

 
 

Sammanfattning: Du köper en passande dockningsstation för hårddiskar

Innan du köper en dockningsstation för hårddisk bör du fastställa vad du behöver. Framför allt måste vi stödja rätt operativsystem för att kunna göra en framgångsrik insats. Den bekväma säkerhetskopieringen av data på en annan hårddisk med alla dockningsstationer, men medelprisssiga modeller har specialfunktioner som Erase- eller Clone-funktion. Särskilt professionella användare kan dra nytta av dessa funktioner, som helt utan att använda en dator. Snabb och enkel säkerhetskopiering är då inget problem längre.

Förutom kärnfunktionerna erbjuder vissa dockningsstationer för hårddiskar extra USB-hubbar, som ger ännu större flexibilitet.