bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgivare

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

    

Värt att veta om cykeldatorer

  • was är cykeldator?

  • Vilka typer av cykeldatorer finns det?

  • Vad bör man tänka på när man köper cykeldatorer?

  • FAQs: De vanligaste frågorna om cykeldatorer

  • Sammanfattning: Så här hittar du rätt cykeldator

was är cykeldator?

Cykeldator

Cykeldator är små, överskådligt utformade enheter som hjälper cyklister under cykelturen med väldigt olika funktioner. På den lilla displayen kan du få information om vädret och många funktioner är avsedda för den sportiga cyklisten. Hastigheter, hjärtfrekvens eller tillryggalagd sträcka ger tillförlitligt information om hur träningsenhet har gått på cykeln och hur många kalorier som förbränns. Många enheter kan också tillhandahålla en form av navigering. Dessa modeller är särskilt lämpliga för fans av långa cykelturer genom okända landskap. I kombination med väderdata har Trekking-Radaren tack vare en lämplig cykeldator mycket information till hands, som gör din resa ännu bekvämare och framför allt mer förutsägbar. 

Utrustningen monteras på ett lämpligt ställe på styret så att växling och broms inte påverkas negativt, men cyklisten kan ändå hålla displayen i blickfånget när som helst. I olika utföranden är enheterna ett modernt och funktionellt tillbehör både för sportiga cyklister och för den normala vardagen.  

Vilka typer av cykeldatorer finns det?

Cykeldator

Barometerfunktion

Cykeldator med en inbyggd barometer är till stor hjälp för att förutsäga vädret under en cykeltur. En barometer kan bestämma det absoluta lufttrycket. Förenklat uttryckt, tyder ökande lufttryck på bra väder, medan ett sjunkande lufttryck indikerar dåligt väder. Barometern är endast en del av väderprognosmöjligheterna, eftersom även dåligt väder kan leda till ökande lufttryck. 

Temperaturvisning

Enheter med inbyggd temperaturvisning ger information om den aktuella omgivningstemperaturen. På temperaturindikatorn kan cyklisten i god tid se i vilken riktning vädret utvecklar sig. På vintern kan cyklisten anpassa sig tidigt till eventuella vägslarvar när temperaturindikatorn visar minusgrader. För sportiga förare ger denna funktion viktig information, särskilt under varma dagar med mycket höga temperaturer, så att cyklisten inte °överansträngs eller torkar vid mer än 30 C. 

Sträckindikering

En exakt visning av den sträcka som redan tillryggalagts är användbar i flera användningsområden. På trekking-turer över flera dagar ställs ofta dagliga mål fast. Här visar den tillryggalagda sträckan hur cyklisten ligger inom tidtabellen. På så sätt kan små pauser läggas in om tidsplanen tillåter det eller om gruppen måste åka snabbare för att i tid nå den reserverade övernattningsmöjligheten. För cyklister som av sportskäl stiger på cykeln, kan den tillryggalagda sträckan i förhållande till den tid som behövs ge information om framsteg i träningen. Man kan ofta läsa av både dagskilometer och tillryggalagd total sträcka.

Tidvisning

Nästan varje cykeldator visar den aktuella tiden. Dessutom kan tidsvisningen ofta användas som timer eller nedräkning. Den som till exempel har kört en halvtimme om dagen sparar med en cykeldator ständigt blicken på armbandsuret och ger ökad säkerhet med båda händerna på styret.

Hastighetsangivelse

Den här funktionen ger cyklisten, precis som i en bil, information om hur snabbt han eller hon är på cykelresa. Dessutom kan data som genomsnittlig hastighet avläsas från många apparater, was för den sportiga föraren vad gäller prestanda.

Hjärtfrekvens

Utrustad med den här funktionen vänder sig tillverkarna till hälsomedvetna eller sportiga cyklister. Oftast tas data upp med hjälp av ett medföljande bröstbälte och överförs trådlöst till cykeldatorn. Detta gör att du kan tränas enormt effektivt i det optimala pulsområdet och cyklisten kan skyddas mot överfordran. För personer som lider av hälsoproblem kan denna funktion tillförlitligt skydda mot en orimligt hög belastning.

Kaloriförbrukning

Cykeldator med denna visning vänder sig till hälsomedvetna idrottare. Beroende på med vilka träningsmål eller vilken plan som cykelarbetet körs, visar kaloriförbrukningen dessutom den prestanda som uppnås. Den som integrerar regelbundna turer med cykeln i sin vardag kan använda skärmen och varje dag avgöra om den har räckt för en dessert.

Pedalfrekvensmätare

Även denna funktion riktar sig till sportiga eller hälsomedvetna förare. Pedalfrekvensen ger information om hur ofta pedalerna roteras per tidsenhet. Särskilt på långa sträckor rekommenderas att man alltid väljer en mindre växel för att tåla belastning under lång tid. Racercyklister använder funktionen för att särskilt effektivt träna och växla mellan kraftiga belastningar, berg eller perioder av uthållighet.

Breadcrump-navigation

Den så kallade brödsmule-navigationen ger cyklisten ett reducerat sätt att ta sig fram. I de flesta fall förklarar korta textrader i vilken riktning resan skall fortsätta.

Vad bör man tänka på när man köper cykeldatorer?

Cykeldator

Tänk på vilka enskilda funktioner du verkligen behöver innan du köper. I allmänhet gäller ju fler saker som visas och hämtas, desto större blir displayens storlek och hanteringen blir något mer komplicerad. Ju mindre enheterna visar, desto mer lätthanterliga är de och kan styras enormt enkelt. Sportiga förare bör välja cykeldator som kan visa och analysera mycket information om hastighet, sträcka och hälsoinformation. Fans av längre cykelturer är välrådna med navigation, hastighets- och banangivelser. Använd även recensioner från andra kunder, som redan har erfarenhet av de enskilda enheterna, för ditt val. 

FAQs: De vanligaste frågorna om cykeldatorer 

 

Hur visas datan och överförs till displayen? 

Det finns både trådlösa och kabelbundna modeller, där data överförs från en sensor till displayen. Ofta kan även smartphones användas tillsammans med cykeldatorn. 

 

 

Hur länge håller batterierna? 

Modern cykeldator har kraftfulla batterier som säkerställer drift i ca 24 timmar. Många enheter kan dessutom registrera och spara totalt 30 timmars träningsinformation. 

Vårt praktiska tips

Den som effektivt vill utöva idrott med sin cykel kan dra nytta av enheter med olika förinställda träningsprogram. Särskilt för nybörjare är det en effektiv möjlighet att snabbt nå synliga framgångar. 

    

Sammanfattning: Så här hittar du rätt cykeldator

När du väl har hittat på vilka funktioner som är viktiga för dig eller som du enkelt och snabbt kan klara dig utan, närmar du dig via filtermöjligheterna den snabbaste vägen en cykeldator. Använd de olika filtren och ta reda på allt du vill veta was i de detaljerade beskrivningarna av produkterna. Om du har frågor om installation eller hantering av enheterna, har du alltid kompetenta medarbetare till förfogande i Conrad:s filialer, som ger dig omfattande råd.